сряда, 29 август 2012 г.

Миден коктейл с репички и краставица




Продукти:

1 кг миди с черупки (може да си вземете и почистени сварени миди. В този случай за соса използвайте зеленчуков или рибен бульон)
1 малка глава лук
1-2 склидки чесън
1 с.л. краве масло
1 дафинов лист
стрък мащерка
1/2 ч.ч. бяло вино
сол
черен пипер

за соса:
1 с.л. краве масло
1 с.л. брашно
1/2 ч.ч. течна готварска сметана
1 кубче зеленчуков бульон
чили сос
сол
черен пипер
лимонов сок

1 краставица
1 глава лук
няколко репички (по желание, но придават много приятна пикантност и хрупкавост)
копър за гарниране

Мидите и сосът се приготвят като в Черноморски миди със сметана. Идеята за сервирането е от тук.
1. Залейте мидите със студена вода. Измийте ги добре отвън, откъснете стръкчетата водорасли, които се подават от тях и изхвърлете отворените, които при по-силно почукване не се затварят. Отцедете ги от водата.






2. Нарежете на ситно лука и чесъна. Запържете ги в голяма тенджера с 1 с.л. краве масло.




3. Налейте виното. Добавете дафиновия лист, мащерката и мидите. Поръсете със сол и черен пипер. Захлюпете с капак и варете докато мидите се отворят.




4. Отцедете мидите, като запазите отделения бульон. Прегледайте ги и изхвърлете, ако има не отворени миди. Разтворете останалите и премахнете черупките.



5. В отделен съд разтопете маслото за соса.




Запържете в него брашното.




Добавете отделения бульон, като внимателно го прецедите от попадналия в него пясък от мидите.




Подправете със сол, черен пипер на вкус, малко чили сос и кубче зеленчуков бульон. Оставете го да поври. Когато се сгъсти, дръпнете соса от котлона и добавете сметаната, като бъркате непрекъснато за да не се пресече. Подправете с малко лимонов сок на вкус. Оставете сосът хубаво да изстине.




6. Нарежете лука, краставицата и репичките на ситно.



Смесете ги с мидите и соса.




Разпределете ги в коктейлни чашки.










Няма коментари:

Публикуване на коментар